Liero faktaa

Nyt tunkeudutaan lierojen maailmaan.

Lierojen heimo (Lumbricidae) kuuluu nivelmatojen (Annelida) pääjakson luokkaan harvasukamadot (Oligochaeta).

Tunkioliero ja kompostiliero, elävät ainoastaan eloperäistäjätettä sisältävissä kasoissa, ne eivät kaivaudu maaperään. Näitä lieroja voidaan käyttää matokompostorissa.

Monesti näen että tunkiolieroa ja kompostilieroa sanotaan samaksi lieroksi, asia ei kuitenkaan ole näin. Molemmat ovat tummanpunaruskeita, mutta ne erottavat siten että tunkiolierolla on takapään jaokkeiden väleissä ketaista väriä, kompostilierolla keltaista ei löydy. Tunkioliero (Eisenia fetida), kompostiliero (Eisenia andrei). Eli todellla läheistä sukua lierot kuitenkin ovat toisilleen, ja molemmat soveltuvat kompostin sekaan, huomattavaa että eivät kuitenkaan voi lisääntyä keskenään. 

Nämä lierot soveltuvat parhaiten 20-30 asteiseen kompostiin. Lierot ovat eloperäisen jätteen hajoittajia ja humusaineksen tuottajia. Lierolla ei ole keuhkoja vaan ne hengittää ihonsa kautta, joten maa/komposti ei saa olla liian märkä, muuten lierot kuolee, mutta myöskään liian kuiva elinympäristö ei lierolle sovi. Lierot karttavat valoa, sillä ultraviolettisäteily tappaa lierot. Lieroilta ei löydy silmiä, ne aistivat ihonsa avulla kaiken, myös haistavat ja löytävät parhaat ruoka-apajat tällä tavoin. Lierot ovat kaksineuvoisia, joka tarkoittaa että ne voivat lisääntyä parittelemalla toisen lierolajilaisensa kanssa, tai lisääntyä itsensä kanssa. 

Lierot ovat maanparannuksen ihmelapsia, niillä on puhdistettu jopa pilaantunutta öljymaata. Täysikasvuisina lieroista kasva 5-8 senttimetriä pitkiä. Lierojen elinikä vaihtelee olosuhteiden mukaan, tavallisin oletettu elinikä on 1-2 vuotta, mutta vanhimmillaan se voi elää jopa 4-5 vuotiaaksi.

Eri lierolajeja on paljon, esimerkiksi; peltoliero, multaliero, kasteliero(kookas ja Suomen tunnetuin lierolaji), onkiliero. Kokemuksia tunkiolieron käyttämisestä onkeen kalojen syötiksi on erilaisia, jotkut sanovat että ne erittävät niin pahaa hajua ja makua etteivät kalat halua syödä niitä, jotkut taas sanovat että sopii koukkuun oikein hyvin, meillä on mökillä ulkona iso komposti täynnä tunkiolieroja ja niillä ollaan monet kerrat kyllä kalasteltu, ehkä tässä hyvä idea mitä testata kunhan oma lieroarmeijani hieman lisääntyy ja kasvaa. 

-R


Kommentit

Suositut tekstit