Mitä On Kompostointi?

Komposti lyhykäisyydessään:

Komposti on ihmisen käden kautta ravinnekierron kulmakivi, ja se on aika pakollinen puutarhassa ja luonnonmukaisessa viljelyssä. Kasvit keräävät itseensä maaperästä ravinteita, jos kasvien kuoltua ne aina hävitetään ja viedään pois, voi maalaisjärjelläkin ajateltuna ymmärtää että maa köyhtyy. Kasvit ottavat ravinteita mutta eivät anna mitään takaisin. Tämä on maanviljelyssä suuriongelma. Maat köyhtyy, niiden veden pito kyky huononee, kasvit eivät kasva enää, maaperä ei sido hiiltä, maaperästä tulee käyttökelvotonta.

Kompostoinnin avulla ravinteet saadaan takaisin maaperään ja takaisin kiertoon. 

Kompostoinnilla pyritään ylläpitämään monipuolista mikrobistoa maassa. Myös monipuolisella kasvilajivalikoimalla edistetään maaperän hyvinvointia, ja viljelyssä on hyvä käyttääkin viljelykiertoa.

Kompostointi vaihtoehtoja on paljon, mutta kaikki niistä tuottaa ihanaa humusta (maaperän ylin multava kerros, maannos), se on ravinnerikasta ja täynnä pieneliöitä, sitä käyttämällä se parantaa maan toimintaa, kasvuominaisuuksia ja hiilensidontaa sekä ehkäisee maantiivistymistä.

Kompostointi tapoja on todella monia erilaisia, se voi tapahtua ulkona omalla pihalla tai ihan keittiön kaapissa. Ulkokomposteja on eristetyt lämpökompostit sekä eristämättömät ja avoimet kompostit. Kompostit täytyy aina muistaa eristää eläimiltä, varinkin jyrsijät ovat sellaisia jotka helposti löytävät tiensä kompostille. Ulkona kompostoidessa täytyy muistaa oman kunnan säädökset kompostoinnin suhteen. Yleensä komposti kannattaa sijoittaa lähemmäs omaa taloa kuin naapurin taloa, jos tuleekin jotain ongelmia niin sen huomaa ensin itse, ei naapurin kautta. Myös vesistöt ja kaivot täytyy ottaa huomioon. Oman kunnan kompostointi säännökset löytyvät kunnassa toimivan jäteyhtiön sivuilta. Sisäkomposteista suosituimpia on matokomposti sekä bokashi. Matokompostin nimi kertookin jo, että kompostissa on lieroja jotka kompostoivat jätteet eli muuttavat humukseksi. Bokashi taas toimii hapettomassa tilassa, ja siinä apuna käytetään bokashirouhetta/-liuosta. 

Kompostimultaa voi käyttää myös viherkasveille, se on todella ravinnerikasta joten sitä ei voi pelkilteen käyttää vaan sitä täytyy sekoittaa tavallisen mullan kanssa. 

Tässä nopea pintapuolinen pistäytyminen kompostoinnin maailmaan, jos se on aivan uusi aluevaltaus niin tällä saa jo jonkinlaisen käsityksen prosessista ja hyödystä.  

-R



Kommentit

Suositut tekstit